Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

Turnul Croitorilor – Bastionul Croitorilor

Construit după anul 1405, Turnul Croitorilor face parte din a doua incintă fortificată prin sistemul de ziduri şi întărituri ale oraşului ridicate în prima jumătate a secolului al XV-lea şi continuate până în secolul al XVII-lea.

Bastionul Croitorilor şi-a primit numele după breasla croitorilor care l-a întreţunit şi a avut obligaţia pazei oraşului în acel punct, fiind singurul bastion al cetăţii care s-a păstrat integral. 

De-a lungul timpului, Turnul a fost distrus de mai multe ori – in anii: 1551-1553, 1601, 1627 si 1707. Forma actuală a fost dată de ultima mare reconstrucţie din anii 1709-1711, făcută de austrieci, din peste 150 de căruţe cu piatră. Turnul a mai fost restaurat in perioada 1956-1957, cand s-a incercat deschiderea unui muzeu de istorie al orasului Cluj, lucru interzis de autorităţile comuniste, în anul 1959.

În anul 1975 în faţa Turnului a fost ridicată o statuie, sculptată de Virgil Fulicea, în amintirea lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul, acesta fiind prins, torturat şi executat în cetatea Clujului de către nobilii transilvăneni. 

În prezent turnul a primit o nouă destinaţie: „Centrul de cultură Urbană”.

Bastionul Croitorilor se poate vizita de Luni până Vineri între orele 09-19, iar în zilele de Sâmbătă şi Duminică programul este între 10-18. Intrarea este gratuită. 

Căi de accces
Turnul Croitorilor se află la o distanţă mică faţă de Pensiunea Bellagio, astfel că, se poate ajunge pe jos foarte uşor. Plecând de la pensiune se merge până pe strada Constantin Brâncuşi de unde se ajunge în Piaţa Cipariu. Bastionul Croitorilor se află pe partea stângă a drumului. 

Ieşind de pe strada Mihai Veliciu se face dreapta pe strada Constantin Brâncuşi de unde la 100 m se face dreapta în Piaţa Cipariu. Aici există o parcare de unde se poate ajunge pe jos la Bastionul Croitorilor. 

Sursa de informare BunaDimineata.ro şi foto: ClujTravel.com