Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

Piaţa Avram Iancu

Piața Avram Iancu din Cluj Napoca este piața care a purtat cele mai multe denumiri de-a lungul timpului. Fiind situat în zona centrală al orașului Cluj Napoca, piața are o istorie bogată și clădiri impresionante arhitectural.

Prima denumire pe care a purtat-o a fost cea de Piața Trencin, după ofițerul Trencseni Ferenc, care a îngrădit zona prin anii 1700 și l-a folosit pentru instruirea soldațiilor. 

După ce s-a eliberat zona s-a decis să fie construită o piață ornamentală. Pe măsura ce clădirile începeau să fie înalțate pe laturile pieței, acestea au primit denumiri separate. Latura estică a devenit „şirul Cetatea Trencin” (Trencinvár-sor), cea de vest „şirul Pieţei de lemne” (Fapiac-sor), partea din faţa Palatului de Justiţie şi al cazărmii „Şirul Cazărmii mari” (Nagykaszárnya-sor). Latura nordică prefigura zona exterioară a străzii Ungurilor (Külső Magyar utca).

Numele de Piața EMKE, după Societatea Culturală a Maghiarilor din Transilvania (EMKE), l-a primit după ce s-a hotărât construirea aici a unui nou centru civic cu două piețe, una în continuarea celeilalte.

Piaţa sudică este cea cunoscută azi sub numele de Piaţa Ştefan cel Mare.

În anul 1906 piața primește denumirea de Bocskai, după numele singurului principe al Transilvaniei. După 1923, piaţa a purtat numele de Cuza Vodă. În timpul celui de-al doilea război Mondial a purtat numele de Hitler, iar după acesta Malinovski. În anul 1964 a fost botezată Piaţa Victoriei, pentru ca în anul 1993 să devină Piaţa Avram Iancu.

Cele mai importante obiective turistice care se găsesc în Piața Avram Iancu sunt: Catedrala Mitropolitană Ortodoxă , Statuia Avram Iancu, Regionala CFR, Teatrul Național și Opera Română, Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Palatul de Finanțe Cluj, Palatul de Justiție cu Tribunalul Cluj și Cercul Militar.

Căi de acces 
Cu autobuzul 32/32B din Piața Cipariu până la Stația Tribunal(o stație) unde se trece strada până în piață.

Pornind de la Pensiunea Bellagio se poate face o plimbare de 10 minute până la Piața Avram Iancu. De pe strada Constantin Brâncuși se pornește spre Piața Cipariu unde mergând tot înainte se trece pe lângă clădirea Operei Române și al Teatrului Național. 

Cu mașina se face un drum de aproximativ 8 minute, cu plecare de la Pensiunea Bellagio, intrând pe strada Constantin Brâncuși se înaintează până în Piața Cipariu unde se găsește parcare. De la parcare se trece pe jos pe lângă Teatrul Național și se trece strada pentru a ajunge în Piața Avram Iancu.

 

Sursa de informare şi foto: ClujTravel.com