Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

Palatul De Justiţie Din Cluj Napoca

Construit în perioada 1989-1902 în stil ecletic, Palatul de Justiţie din Cluj Napoca, este un monument istoric şi arhitectură situat la intersecţia Pieţei Ştefan cel Mare cu Calea Dorobanţilor. A fost proiectat de către arhitectul Gyula Wagner.


În interiorul clădirii Palatului de Justiţie sunt 13 curţi interioare gândite pentru a asigura ventilarea și iluminarea încăperilor existente. Există două intrări: una prin fațada nordică și o a doua prin cea vestică. Ambele fațade sunt extrem de ornamentate și prezintă la intrări câte un portic alcătuit din patru coloane dorice care susțin un balcon aflat la primul etaj.


Pe acoperișul fațadei vestice a fost realizată o cupolă de 9 m lățime, 29 m lungime și înaltă de 8,6 m. Extrem de ornamentată cu piese din fier forjat și având o învelitoare alcătuită dintr-un strat de solzi de eternit aceasta sporește frumusețea edificiului.


Clădirea și-a păstrat de-a lungul timpului destinația inițială, pentru o perioadă ea adăpostind și alte instituții de stat ca Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj, Editura Kriterion, Facultatea de Științe Economice, Școala Populară de Artă, Notariatul de Stat ș.a.


Palatul de Justiţie din Cluj Napoca nu se poate vizita, ci doar admira pe dinafară.


Căi de acces
Cu autobuzul 32, 32B cu plecare din staţia Piaţa Cipariu şi oprire în staţia Tribunal
Se poate face o plimbare, de aproximativ 1 km, până la Monumentul Avram Iancu cu plecare de la Pensiunea Bellagio, prin Piaţa Cipariu.

Ieşind de pe strada Mihai Veliciu, unde se află pensiunea Bellagio se face dreapta pe strada Constantin Brâncuşi de unde la 100 m se face dreapta în Piaţa Cipariu. Aici există o parcare de unde se poate ajunge pe jos la Palatul de Justiţie. 

Sursa de informare şi foto: ClujTravel.com