Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

Muzeul Naţional De Istorie A Transilvaniei

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca a luat naştere la 23 noiembrie 1859. Este situat în zona Pieţei Muzeului, pe strada Constantin Daicoviciu, la nr. 2.

Societatea Muzeului Ardelean a reușit să constituie o colecție de peste 24.000 de piese arheologice, numismatice și alte piese din diverse domenii cum ar fi botanică, zoologie sau mineralogie. Aceste colecții au fost preluate de universitatea clujeană odată cu înființarea ei, în 1872. Din 1929 colecția de antichități a trecut la Institutul de Studii Clasice, însă deoarece lipsea un spațiu adecvat, colecția a suferit mai multe mutări, în final ea stabilindu-se definitiv în 1937 în incinta actuală din str. Daicoviciu. Colectia etnografică și pinacoteca vor sta la baza înființării altor doua muzee clujene, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Colecţiile actuale ale Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei sunt prezentate în expoziţia de bază care prezintă evoluţia istorică şi gradul de civilizaţie pe teritoriul Transilvaniei din preistorie până la 1 Decembrie 1918, ilustrată prin obiecte provenite din descoperiri arheologice, colecţii medievale şi moderne de ceramică, cositoare, sticlărie, armament, documente şi fotografii, cărţi şi ziare etc.

Lapidariul roman adăposteşte piese epigrafice şi sculpturale din marmură şi alte varietăţi de piatră, descoperite în provincia Dacia.
Lapidariul medieval reuneşte într-o colecţie unitară şi reprezentativă o serie de creaţii ale pietrarilor care, de-a lungul secolelor, au activat în atelierele centrului clujean.

Tezaurul muzeului prezintă publicului peste 4600 de piese din aur şi argint: idoli eneolitici, tezaure monetare din argint şi aur, bijuterii, medalii şi decoraţii precum şi obiecte de uz cotidian din metal preţios.


Căi de acces
Cu autobuzul 32, 32B până la staţia Sora de unde într-o plimbare de 5 minute se ajunge în Piaţa Muzeului unde se află Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Plecând de la Pensiunea Bellagio viraţi dreapta pentru a ajunge pe strada Constantin Brâncuşi. La prima intersecţie, în piaţa Cipariu, mergeţi tot înainte până când treceţi pe lângă Catedrala Metropolitană Ortodoxă unde viraţi la dreapta. Pe Bulevardul 21 Decembrie mergeţi înainte până treceţi de Centrul Comercial Sora după care viraţi la dreapta. Pe strada Regele Ferdinand mergeţi până la prima intersecţie unde faceţi stânga, iar la prima stradă viraţi la stânga. 

Sursa de informare și foto: ClujTravel.com, si Buzznews.ro