Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

Muzeul De Artă – Palatul Banffy

Muzeul de Artă a fost infiinţat în anul 1951, iar din anul 1956 funcţionează în interiorul Palatului Banffy. Este localizat în centrul vechi al oraşului, în Piaţa Unirii, la numărul 30.

Construit în perioada anilor 1774-1785 de către arhitectul german Johann Ederhard Blaumann, Palatul Banffy a servit ca reşedinţă privată a contelui Banffy Gyorgy, guvernator al Transilvaniei. Decoraţia arhitecturală în piatră a fost completată cu o serie de sculpturi deosebite din punct de vedere artistic, realizate de Anton Schuchbauer.

Muzeul deţine un patrimoniu deosebit de valoros de artă românească şi europeană: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă din secolele XV-XXI, cantonate în: Galeria Naţională ( cinci secole de artă plastică naţională, dar cu accent asupra celei din Transilvania, reprezentate de 271 de piese de pictură şi 42 de piese de sculptură ale artiştilor Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Hans Eder, Virgil Fulicea, Oscar Han, Sava Henţia, Acs Ferenc, Kos Andras, Hans Mattis Teutsch, Nechita Zugravul, Franz Neuhauser, Carol Popp Szatmari, Vida Geza, Aurel Ciupe, Romul Ladea şi mulţi alţii), Colecţia de grafică românească (reprezentată de Theodor Aman, Hans Eder, Pericle Capidan, Theodor Pallady, Nagy Istvan, Nicolae Tonitza, Venceslav Melka, Carol Popp Szatmari etc.) şi Colecţia de artă universală – 1456 de piese de interes artistic şi documentar din Europa: Istvan Reti, Koszka Joszef (Ungaria); Felix Ziem, Jean Hippolyte Flandrin (Franţa); Franz Defregger (Austria-Germania); Carlo Dolci, Luca Giordano (Italia); Ivan Konstantinovici Aivazovski (Rusia) ş.a.

Palatul Banffy a fost atribuit Muzeului de Artă Cluj în anul 1956. Restaurările succesive, realizate începând din 1962 şi încheiate practic în anul 1974, au respectat structura şi elementele decorative originale, adaptând în acelaşi timp clădirea la funcţia de muzeu. În prezent este în curs de elaborare proiectul de restaurare generală - cu refuncţionalizarea edificiului, în funcţie de anvergura actuală a activităţii instiuţiei.


Muzeul de Artă se poate vizita de miercuri până duminică între orele 10-17.

Căi de acces Muzeul de Artă
Autobuzul 32, 32B până în staţia Sora de unde într-o scurtă plimbare se ajunge în Piaţa Unirii.

Ieşind de pe strada Mihai Veliciu, unde se află Pensiunea Bellagio, se face dreapta pe strada Constantin Brâncuşi de unde la 100 m se face dreapta în Piaţa Cipariu. Se continuă drumul înainte până în Bulevardul 21 Decembrie 1989 unde se face stânga. După biserica Sf. Mihail pe prima stradă se face dreapta până la prima intersecţie unde, de seamenea, se face dreapta până la primul semafor unde cu virajul, din nou, la dreapta se continuă drumul până în parcarea din lateralul bisericii. 

Sursa de informare şi foto: ClujTravel.com.