Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

MONUMENTUL AVRAM IANCU

Monumentul Avram Iancu a fost ridicat în cinstea memoriei personajului istoric român, în anul 1995, de către sculptorul Ilie Berindei, la cererea fostul primar al oraşului Cluj Napoca, Gheorghe Funar.

Situat în Piaţa Avram Iancu, monumentul este înconjurat de o fântână arteziană cu jocuri de lumini şi jeturi de apă care se sincronizează pe ritmurile muzicii.

Lângă Monumentul Avram Iancu se află Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Teatrul Naţional „Lucian Blaga”cu Opera Română, clădirea Consiliului Judeţean şi clădirea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Monumentul lui Avram Iancu (Piaţa Avram Iancu) este închinat memoriei lui Avram Iancu, cel care a fost conducatorul Revoluţiei românilor din Transilvania de la 1848-1849.

Avram Iancu (1824-1872), s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus şi a decedat în data de 10 septembrie 1872, localitatea Baia de Criş, judeţul Hunedoara.


Căi de acces Monumentul Avram Iancu
Cu autobuzul 32, 32B cu plecare din staţia Piaţa Cipariu şi oprire în staţia Tribunal.

Se poate face o plimbare, de aproximativ 1 km, până la Monumentul Avram Iancu cu plecare de la Pensiunea Bellagio, prin Piaţa Cipariu şi pe lângă Teatrul Naţional. 

Ieşind de pe strada Mihai Veliciu, unde se află Pensiunea Bellagio, se face dreapta pe strada Constantin Brâncuşi de unde la 100 m se face dreapta în Piaţa Cipariu. Aici există o parcare de unde se poate ajunge pe jos la Monument. 

Sursa de informare şi foto: ClujTravel.com