Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

Grădina Botanică "Alexandru Borza"

Cu o suprafață de aproximativ 14 hectare, Grădina Botanică “Alexandru Borza” este considerată pata verde al orașului Cluj Napoca. Situat aproape de centrul vechi, acesta oferă un spectacol al naturii fiind împărțită în mai multe sectoare cu plante din toate colțurile lumii.

Grădina Botanică a fost fondată în 1872, având o suprafață inițială de 4,3 hectare. Prin grija prof. A. Richter suprafața sa a crescut la 9,6 hectare. În 1920, prof. Alexandru Borza a elaborat planul de reorganizare a unei noi grădini botanice, a cărei amenajare s-a realizat între 1920-1930.

Punctele importante pe care le puteți vizita sunt: Grădina Japoneză cu plante specifice și un lac mic care are amenajată pe margine o terasă, Grădina Romană care este dominată de statuia zeiței Ceres și încadrată de două sicrie veritabile descoperite în vechiul oraș roman Napoca, turnul unde se poate urca și admira o panoramă superbă asupra orașului și serele care conțin o varietate mare de plante exotice, printre care nufărul de Amazon, trestia de zahăr, papirusul, plantele de mangrove, feriga arborescentă, plantele insectivore, eucaliptul, palmierul de zahăr, palmierul de ulei, cât și plante carnivore.

Cele 11.000 de exponate sunt împărțite în cinci sectoare: sectorul ornamental (Grădina mediteraneeană, Rosarium, Grădina japoneză), sectorul fitogeografic (plantele sunt aşezate după asociaţiile lor naturale – Grădina Romană), sectorul sistematic (plantele sunt rânduite după principii filogenetice), sectorul economic şi medicinal și sectorul plantelor rare şi endemice din flora României.


Grădina Botanică se poate vizita în fiecare zi între orele 8-19, iar serele între orele 9-17.


Se recomandă adoptarea unei ținute comode, grădina având o suprafață mare de vizitare.


Căi de acces
Cu mașina se pornește de la Pensiunea Bellagio, pe strada Constantin Brâncuși se face stânga și se înaintează până la prima intersecție unde se virează dreapta. La prima intersecție se intră pe strada Brașov după care pe prima stradă la stânga se intră pe strada Iosif Vulca. Intrând pe strada Republicii, după Sigma Center se face prima la dreapta. Se înaintează pe stradă până la Grădina Botanică. 

Sursa de informare: Obiective turistice Cluj
Sursai foto:
 ClujTravel.com