Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

Cetatuia Din Cluj Napoca

Ridicată între anii 1715 și 1735, Cetățuia a avut ca și scop principal asigurarea controlului asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă. Zidurile în formă de stea, o redută, un turn si bastioanele care îl înconjurau au fost proiectate de către arhitectul militar Giovanni Murando Visconti.

Fortificația de tip Vauban adăpostea clădiri administrative, garzonieră și depozitul de armament. În timpul Revoluției de la 1848, Cetățuia a fost folosită și ca închisoare, aici fiind închis și executat cunoscutul umanist și luptător sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției.

Din fortificație s-au mai păstrat o parte din ziduri, câteva clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor.

Cetățuia de azi reprezintă un prilej de răgaz de la zgomotul cotidian, un loc romantic și un loc excelent pentru o plimbare deasupra orașului. Răsăritul și apusul soarelui dau o altă imagine Clujului, deoarece se văd multitudinea de beculețe ce luminează orașul.


Căi de acces
Cu autobuzul 32, 32B, cu plecare din stația Cipariu, se merge până în stația Horea (4 stații). Se trece strada și se merge înspre centru până la Camera de Comerț și Indrustrie Cluj. În spatele clădirii sunt cele 237 de trepta care duc pe Cetățuia.

Pornind de pe strada Mihai Veliciu, unde este situată Pensiunea Bellagio, se iese pe strada Constantin Brâncuși. Se ajunge în Piața Cipariu unde se continuă drumul până pe bulevardul 21 Decembrie 1989. Pe Bulevard se merge înainte până la Sora, unde la prima intersecție se face la dreapta pe strada Regele Ferdinand. După ce treci de podul peste Someș se face viraj la stânga, iar pe strada Emil Racoviță se înaintează până la intersecția 7 străzi. În sensul giratoriu se iese pe a șasea ieșire, care este strada Gruia. Trecând pe lângă stadionul CFR Cluj se intră pe strada Șerpuitoare care în capăt are o parcare. 

Sursa de informare: Obiective turistice din Cluj Napoca

Sursa foto: ClujTravel.com