Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă

Ridicată în perioada anilor 1923-1933, după planurile arhitecţilor Constantin Pomponiu si George Cristinel, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă face parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Situată în Piaţa Avram Iancu, la nr. 18, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă este o clădire impunătoare în centrul oraşului Cluj Napoca, fiind înconjurată de clădiri vechi şi importante din punct de vedere arhitectural şi istoric, printre acestea se număra: clădirea Consiliului Judeţean Cluj, Regionala CFR Cluj, clădirea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi cea a Finanţelor Cluj cu Trezoreria Cluj, precum şi clădirea Tribunalului Cluj, Casa Armatei şi Teatrul Naţional cu Opera Română.

În faţa Catedralei Biserice Ortodoxe se află monumentul Avram Iancu care este înconjurat de o fântână arteziană cu jocuri de lumini şi jeturi de apă care se sincronizează pe ritmurile muzicii. De asemenea, Catedrala este înconjurată de o zonă pietonală cu verdeaţă.

Catedrala este pe langă o atracţie turistică şi un important loc de cult, în special în zilele de sărbătoare, când foarte mulţi localnici vin la slujbele ce se ţin aici. În perioada slujbelor religioase de Crăciunu sau de Paşti, sau a altor sărbători naţionale, cum ar fi 1 Decembrie ziua României, aici, piaţa din faţa bisericii cât si cele 2 străzi între care se află biserica, sunt închise şi devin pietonale.

Catedrala Bisericii Ortodoxe poate fi vizitată în fiecare zi. Recomandat este ca vizitele să se desfășoare între orele 12-18, deoarece între orele 8-12 şi 18-20 aici se țin slujbe religioase.


Căi de acces - Catedrala Mitropolitană Ortodoxă
Cu autobuzul 32, 32B cu plecare din staţia Piaţa Cipariu şi oprire în staţia Tribunal.

La Catedrala Mitropolitană Ortodoxă se poate ajunge și pe jos de la Pensiunea Bellagio. Pe strada constantin Brâncuși se merge până în Piața Cipariu, se merge pe lângă Teatrul Național și se trece strada pentru a ajunge în Piața Avram Iancu.

Cu maşina: Ieşind de pe strada Mihai Veliciu se face dreapta pe strada Constantin Brâncuşi de unde la 100 m se face dreapta în Piaţa Cipariu. Aici există o parcare de unde se poate ajunge pe jos la Catedrală. 

Sursa de informare şi foto: ClujTravel.com