Urmariti-ne pe:
Vezi Harta

Casa Matei Corvin

Casa Matei Corvin se află în centrul oraşului Cluj Napoca, pe strada cu acelaşi nume. Este una dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj Napoca, unicul palat clujean din epoca de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist.

În această casă, construită în scolul al XV-lea, s-a născut la 23 februarie 1443, Matei Corvin, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Matei Corvin a fost cel mai mare rege al Ungariei (1458-1490), erudit, mecena al artelor, înţelept şi drept, fiind amintit şi astăzi în cântece sau legende. În anul 1467, Matei Corvin a scutit pe proprietarii casei în care s-a născut de achitarea impozitelor şi taxelor către oraş, acest privilegiu fiind întărit de regii şi principii care i-au urmat.

De-a lungul timpului, casa Matei Corvin a fost transformată în spital, închisoare, colegiu şi în muzeul Societăţii Carpatine Ardelene. Aici era expusă o colecție de peste 7.000 de obiecte, cuprinzând ceramică, broderii, unelte agricole, porturi, obiecte casnice rurale. Două dintre încăperile edificiului erau destinate evocării memoriei lui Matia Corvin, fiind expuse și cele 7 machete care au concurat la concursul din 1894 pentru realizarea statuii lui Matei Corvin. Peste 2.000 de volume ale colecției fuseseră donate de către profesorul universitar Otto Hermann. Muzeul a funcționat până în 1935. În prezent casa Matei Corvin adăposteşte Universitatea de Artă şi Design.

Orarul de vizitare este zilnic între orele: 10-16.

Căi de acces Casa Matei Corvin
Cu autobuzul 32, 32B până la staţia Sora de unde într-o plimbare de 5 minute se ajunge în Piaţa Muzeului unde se află Casa Matei Corvin.
Cu maşina

Pornind de la Pensiunea Bellagio viraţi dreapta pentru a ajunge pe strada Constantin Brâncuşi. La prima intersecţie, în piaţa Cipariu, mergeţi tot înainte până când treceţi pe lângă Catedrala Metropolitană Ortodoxă unde viraţi la dreapta. Pe Bulevardul 21 Decembrie mergeţi înainte până treceţi de Centrul Comercial Sora după care viraţi la dreapta. Pe strada Regele Ferdinand mergeţi până la prima intersecţie unde faceţi stânga, iar la prima stradă viraţi la stânga.

Sursa de informare: Obiective turistice Cluj

Sursa foto: ClujTravel.com