Kövessen minket a:
+40 0722 626 443 / 0748-129-138
Térkép megtekintése

Nemzeti Múzeum Erdély Története

Az  Erdély helytörténelmi muzeuma 1859 november 23-án létesült. Megtalálható a muzeu tér környékén a Constantin Daicoviciu 2-es szám alat. Az Erdélyi muzeum egyesületének sikerült megalkodnia a 24.000 darabból alló gyüjtemény, ami régészeti, érem tani és más jelegű terekből tevüdik össze mind botanika, állat tan és ásvány tan.

Ezeket a gyüjteményeket átvette a Koloszvári egyetem amikor meg alakult 1872ben. 1929-től a rágászeti gyüjtemény átutalodot a klaszikus tanulmányok intézetének. De mivel hiányzot egy megfelelö helyiség a gyüjtemény töb helyre is elkerült. Végül 1937-ben helyet kapott a mostani Daicoviciu utcában levő épületben.

A néprajzi gyüjtemény és a képtár allót a másik két koloszvári muzeum létrehozásának alapjául. Igy alakult meg a müvészeti muzeum, és az erdélyi néprajzi muzeum. A két muzeum jelenlegi gyüjteményét bemutatják az alapkiálitáson, ami jelképezi történelmi fejlödését és a civilizacio fokat erdélyben, öseinktől egészen 1918 december 1-ig. Ezeket a dolgokat bizonyitsák régészeti tanulmányokat, középkori gyüjtemányekel, a modern kerámiaval, üveg, fegyver, okiratok, fényképek, ujságok és egyéb bizonyitékok.

A romai kort ábrázolo helyen bemutatjak a márványban faragot dolgokat és más fajta köveket amit a dákok ideiben találtak.
A középkort abrázolo teremben össze foglalva meg találjuk az egységes és jelemző gyüjteményt a köfaragoktól, amit évszazada során a kolozsvár mühelyeiben dolgoztak fel.

A muzeum kincstára bemutasa a látogatoknak a töb mint 4.60 arany és ezüst tárgyat, neolitikus bálványokat, ezüst és arany pénszt, ékszereket, érmeket valamint háztartási cikkeket.

Hozzáférhetőség

A 32 és 32B autobusszal egész a Sora megallóig, ahonnét 5 perces  sétára van a Múzeum Tér, ahol a Erdély helytörténelmi muzeum találhato.
A Bellagio Panziótól indulva, jobbra van a Brancusi utca. Az első kereszteződésnél, a Cipariu téren, menjen egyenes előre egész a Ortodox Nagyvárosi Székesegyházig. Itt jobbra kanyaroodva a 21 december 1989 utcára előre mennek egész a Sora bevásárlóközpontig, majd jobbra fordulnak a Ferdinand utcára. Az első  kereszteződésnél balra kanyarodnak.

Információ forrása: ClujTravel.com