Kövessen minket a:
+40 0722 626 443 / 0748-129-138
Térkép megtekintése

Mátyás Király Szüloháza


A Mátyás király szülő házza Kolozsvár központjában található, az azonos nevű utcán. Ez az egyik legrégebbi építészeti műemlék Kolozsváron, egyetlen kolozsvári palota a gótikus reneszánsz átmeneti időből.

Ebben a házban, mely a 15-ik században épült, született február 23-án, 1443, Mátyás, a nagy erdélyi fejedelem, Hunyadi János, fia. Mátyás volt Magyarország legnagyobb királya (1458-1490),

Ortodox Nagyvárosi Székesegyház


A Ortodox Nagyvárosi Székesegyház 1923 és 1933 között épült a George Constantin Pomponiu épitész által. Ez az Avram Iancu téren található, a 18-as számnál, körüilvéve régi jelentős épitészeti és történelmi épületekel. Ezek közé tartoznak: Kolozs Megyei Tanács épület, Vad, Feleac és Kolozsvár Érsekség épülete, Kolozsvár pénzügyi és kincstári epülete, a román Opera és a Nemzeti Színház.

Fellegvárában in Kolozsvár


A Fellegvár 1715 és 1735 között épült, a fő célkitüzése a város irányitása és bisztositása volt, miután Erdály osztrák uralom alá került. A csillag alakú falat, az erőd, a torony és a bástyák ami körülvette a katonai épitész, Giovanni Visconti Murando, tervezte.

A Vauban tipusú erődben igazgatási epületeket és fegyvertárt lehet kapni. Az 1848-as foradalom alat, a várat börtönek használták, itt volt bezárva és kivégezve Stephan Ludwing Roth, a forradalom egyik hires szász hőse.

"Alexandru Borza" Botanikuskert


Mintegy 14 hektár területtel, az „Alexandru Borza” Botanikus Kert, Kolozsvár zöld foltja. A régi város köypontjának közelében található botanikus kert természeti látványt kinál, felosztva több szakaszra növényekel a világ minden tájáról.

A botanikus Kert 1872-ben volt alakitva, egy 4,3 hektát kezdeti területen. A. Richter Professzor által a felszin 9,6 hektára emelkedet. 1920-ban, Alexandru Broza professzor kifejlesztet egy új átszervezési tervet, amelynek átépítése készült 1920-1930 között

Avram Iancu Emlekmu


Az Avram Iancu műemléket 1995 –ben állitották fel a történelmi hős emlékére , az akkori polgarmester Gheorghe Funar kérésére. A műemlék Ilie Berindei szobrász munkája.

A műemlék megnézhető az Avram Iancu téren , körülvéve szökőkuttal , melynek viz és fény sugarai szinkront alkotnak a zene ritmusán.
A műemlék mellett található az Ortodox Nagyvárosi Székesegyház

MŰVÉSZETI MÚZEUM - BÁNFFY-PALOTA


Művészeti Múzeum-Bánffy Kastély
A művészeti múzeumot 1951-ben alapitották meg, és 1956-tol Bánfy kastélyban müködik.
Megtalálható a város régi központjában, Eggyesülés tér 3o szám alatt.

Nemzeti Múzeum Erdély Története


Az Erdély helytörténelmi muzeuma 1859 november 23-án létesült. Megtalálható a muzeu tér környékén a Constantin Daicoviciu 2-es szám alat. Az Erdélyi muzeum egyesületének sikerült megalkodnia a 24.000 darabból alló gyüjtemény, ami régészeti, érem tani és más jelegű terekből tevüdik össze mind botanika, állat tan és ásvány tan.

KOLOZSVARI IGAZSÁGÜGYI PALOTA


Igasság szolgáltatás palota
Épült 1889-1902 közöt, eklektikus stilusban, az Igasság szolgáltatás palotája emlékmű. Megtalálható a Stefan cel Mare piactér és a Dorobanti ut keresztezödésénél. Wagner Gyula épitészmérnök terveszte. Az épületben 13 belsöudvar található, amely bisztositsa a szelöztetést és világitást a bennelevö helyiségeknek.

„Simion Bărnuțiu” Központi Park


A sétatérnek központi elhejezése van, ilyen modon védve van a város zajától. Megfelelö hely a sétara, mivel 900 méter hosszu, átszöve kövezett sétányokkal, tele padokkal és a végében van egy csendes tó ahol csonakázni lehet.

1827-ben a Nök Jotékonyasági Eggyesülete kibérelte azzal a célal hogy létesitsenek egy pihenö helyet. A 30-as évek elején, a 19-ik században a sétatér nyitva volt mindenkinek, akkori neve „A nép séta tere”

"Romulus Vuia" Néprajzi Nemzeti Park - Falumúzeum


A falumuzeum a Hoia erdő mellet van elhelyzve ami Kolozsvár egyik leg gazdagab és legnagyob erdöje. Domborzata a város központjából indul.
A kolozsvári náprajzi sétatér az első szabadtérri muzeum Romániaban, a hatodik Europában. A sétatéren bemutatot helyiségek Beszterce, Máramaros, Erdélyi Alföld, Oras, Naszod, a Bran, Zord és Görgény.

Avram Iancu Tér


Az Avram Iancu piactér Kolozsváron a legtöb megnevezést kapta az idök során. Kolozsvár központi részén van, gazdag történelmében és a épületek lenyügöző épitészeti stilusában. Első neve Trencsin piactér volt, Trencseni Ferencz tiszt neve után, aki bekeritette a helyet 1700-ban és a katonák kiképzésére használta. Miután a tér felszabadult elhatároszták hogy épitenek egy diszpiac teret.

MÚZEUM TÉR - KOLOZSVÁR


Kolozsvár központjában található egyik legrégib tér. Nevét az Erdelyi Történelem muzeum után kapta ami a tér végében talalható meg. A régi vásártér töb néven volt ismerve.

A közepkorban Kispiactér-nek ismerték (a Nagypiactér a Sf. Mihaly templom köröt volt), majd Karolina térnek nevezték 18-19-ik században. Ma Muzeumi piactérnek hivják.

Mátyas Király Tér


Az Egyesülés tere Kolozsvár egyik legrégib és központi pontja. A Szent Mihaly templom körül fekszik, és területileg a legnagyob piactér közép és délkelet Europában.

Eredeti neve Nagy Piactér volt. 1869-ben hivatalosan Központi Piactér let. Mátyás Kiraly nevet is viselte a 19-20-ik század közöt. A két világháboru közöti idöszakban Egyesülés Tér neven volt ismerve.

Kolozsvár Városháza


A 19-ik század végén epült város házza kielmekedik a barok homlokzat bécsi stilusában, a sorkon levő orás tornyával amely lenyügöz erejéven és fesztelen komolyságával.

A tornyon látható a megye cimere, mivel eredetileg a megye székház kelet volna legyen. Megtalálhato a Mociu utca 1 és 3 szám alat.

Szabók Tornya - Szabók Bástyája


Szabok Tornya – Szabok Bástyája.Épült 1405 után, a Szabok Tornya része a második megerösitet teleknek, ami falak és erösitések voltak a városnak. Épiteni kezdték a 15-ig száyad első feláben és fojtaták egészen a 17-ik századig.