Kövessen minket a:
+40 0722 626 443 / 0748-129-138
Térkép megtekintése

Avram Iancu Tér

Az Avram Iancu piactér Kolozsváron a legtöb megnevezést kapta az idök során. Kolozsvár központi részén van, gazdag történelmében és a épületek lenyügöző épitészeti stilusában. Első neve Trencsin piactér volt, Trencseni Ferencz tiszt neve után, aki bekeritette a helyet 1700-ban és a katonák kiképzésére használta. Miután a tér felszabadult elhatároszták hogy épitenek egy diszpiac teret.

Ahogy kezdtek felemkedni az épületek a piac térfélén, külön megnevezéseket kaptak. Keleti részétét elnevezték Trencin vár sornak, nyugadi része Fapiac sor nevet kapta, az igazság szolgáltatás palotájával szemben levö rész Nagykaszárnya sornak nevezték, és az északi része külső magyar utca let.

Az EMKE piactér nevét az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület utén kapta, miután elhatározták az új belváros felépitését két piactérel, amely egyik a másikat követék. Déli része ma ugy ismert mint Stefan cem Mare piacnak.

1906-ban Bocskainak nevezik az egyetlen erdélyi herceg után. 1923 után Cuza Voda nevet kapja, majd a második világháború idején Hitler lesz a neve, azutá pedig Malinovski.

1964-ben a Gyözelem piactérr nevét viseli majd 1993-ban Avram Iancu-nak nevezik el.
Legfontosab turisztikai pontok amik az Avram Iancu téren megtalálhatok: Ortodox Székesegyház, Avram Iancu szobor, Nemzeti szinváz, a Román Opera.

Megközelíthetőség

A 32 és 32B autobusszal a Cipariu piactól egy allomás menetre van a Tribunal megálló.
Az Avram Iancu Tér elérhető gyalog is nagyon hamar a Bellagio Panziótól. A Constantin Brancusi utcátol el indulnak a Cipariu tér felé és a szinház mellet át mennek az úton.

Autóval: el indulnak a panziótol és be térnek a Constantin Brancusi utcára. 100 méterre, jobbra fordulva, van a Cipariu tér. Ott van egy parkoló ahonnét el lehet sétálni egész a piactérig.