Kövessen minket a:
+40 0722 626 443 / 0748-129-138
Térkép megtekintése

Avram Iancu Emlekmu

Az  Avram Iancu műemléket 1995 –ben állitották fel a történelmi hős emlékére , az akkori polgarmester  Gheorghe  Funar  kérésére. A műemlék  Ilie Berindei szobrász munkája.

A műemlék megnézhető az Avram Iancu téren ,  körülvéve   szökőkuttal , melynek viz és fény sugarai szinkront alkotnak a zene ritmusán.
A műemlék mellett található az Ortodox Nagyvárosi Székesegyház ,  A Lucia Blaga  Nemzeti Szinház  A Román Operával,  valamint a Megyei Tanács Épülete, és a Kolozsvár-Vád-Felek  Érsksége.

Az Avram Iancu műemlék  az erdélyi román forradalmárok vezetőjének  emlékét örzi. Ez a forradalmár maga Avram Iancu volt , aki 1848-1849 között  vezette a forradalmat

Avram Iancu  1824-ben született Felső Vidrán, és 1872 szeptember 1o-én hunyt el Baia De Cris , Hunyad megyei helységben.

HOGY TALÁLHATÓ MEG A MŰEMLÉK ?
A 32, 32B  autóbusszal indulunk a Cipariu Piactérröl, majd a Törvényszéki megállónál leszállunk.

Hogyha sétálni szeretnénk 1 km , elindulunk a Bellagio Panziotól  a Cipariu Piactéren  kersztül  a  Nemzeti Szinházig.

Gépkocsival  elindulunk a Bellagio Panziotól  a Mihai Velciu utcából, majd  jobbra térünk  a Constantin  Brăncuș  utcába honnan 1oo m után ismét jobbra betérünk a Cipariu Piactérre. Itten  parkolhatunk és gyalog  elérünk az emlékműig.

Információ forrása: ClujTravel.com